SERGI ALCÀZAR

VESTIGIUM

Espai expositiu: Museu de la Mediterrània.

Torroella de Montgrí.

A finals dels anys 50, centenars de persones van buscar als afores de Barcelona un lloc on instal·lar-se i van construir amb les seves pròpies mans el que va esdevenir el barri de la Catalana. Amb els anys, el creixement de la ciutat va acabar engolint el territori, que es va convertir en objectiu de l'especulació urbanística. Finalment, els seus habitants van assumir que havien d'abandonar el barri i que les seves velles cases serien destruïdes després de molts anys d'incertesa.

A partir del nou mil·lenni, la Catalana va perdre la seva identitat i es va veure envaïda per la marginalitat. Les cases buides van passar a ser la llar temporal d'aquells que buscaven un refugi on amagar-se i la droga va adquirir un paper devastador. En pocs mesos, la Catalana estava gairebé buida. Poques famílies no molt nombroses van ser les úniques que van resistir fins a l'últim instant previ a les demolicions.

'Vestigium' és un projecte de 10 anys que mostra la decadència de la Catalana i recull les empremtes, el rastre i la memòria d'un barri que mor, deixant un buit físic i sentimental.

SERGI. Premià de Mar, 1991.

És un fotògraf que parteix d’una forta passió per les arts plàstiques des de molt petit. En els seus estudis d’art comença a aprofundir en les realitats desconegudes, les causes i efectes de les societats modernes i el xoc entre el passat, el present i la memòria, el que seria el motor dels seus primers projectes.

Interessat per allò desconegut comença a visitar les perifèries de Barcelona, on experimenta per primera vegada amb la fotografia com a mitjà d’expressió. Poc després decideix deixar-ho tot per a dedicar-se específicament a la fotografia i començar els seus primers reportatges documentals.

Estudia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya on dona continuïtat a projectes ja començats com autodidacta i guanya els primers concursos i beques com la IV beca “Connecta’t” al Fotoreportatge de La Caixa. Treballa com a fotoperiodista per a l’Agència Catalana de Premsa Gratuïta, amb publicacions constants a la premsa local, i per primera vegada participa a alguns visionats, projeccions o exposicions locals i internacionals com el “Month of Photography” de la Academy of Fine Arts and Design de Bratislava. Més tard s’especialitza en “Fotoperiodisme” i “Assaig fotogràfic en zones conflictives”, el que combina amb la seva feina com a substitut de l’editor de fotografia de “El Magazine“, Pepe Baeza, durant 6 mesos, el que li aportarà els primers contactes directes en la premsa professional. 

Al finalitzar aquesta etapa fa el seu primer gran viatge a l’Índia, on comença un treball que acaba de decantar encara més la seva passió pels temes documentals. Al tornar a Barcelona, comença a col·laborar de forma habitual amb La Vanguardia, però també publica a diferents diaris i revistes com The New York Times, the Sunday Times, Piel de Foto, El Temps, Lecturas, El Magazine, Código Único, YAH! Magazine, Reset, QMD, Fórum AD, Diari Ègar, 7 dies Valles, Nació Digital, Diari d’Esplugues, CiutatOci, La Borrufa,..., I això ho combina amb projectes personals i encàrrecs molt diversos de retrat editorial, moda o publicitat. Simultàniament exposa alguns dels seus treballs tant de forma individual com col·lectiva, entre els que es destaquen el “Photometria Festival” de Ioánina, a  Grècia, o el “Docfield” a Barcelona. El passat 2018 va ser finalista de la “Joop Swart Masterclass” de World Press Photo.

Actualment és responsable de fotografia de El Nacional.cat i es sent atret pels nous formats audiovisuals i el periodisme digital. El 2019 publicarà el seu primer llibre “Vestigium”.

  • Facebook icono social
  • Instagram
  • Icono Social blogger

© contacte: amicsfoto@gmail.com