LAIA ALBERT

EL AGUANTE

Espai expositiu: Castell Palau.

La Bisbal d'Empordà

Davant de la proximitat que existeix entre el barri de la Boca i el centre neuràlgic de la ciutat de Buenos Aires (la plaça de Maig i la Casa Rosada), s'aixeca entre parets de xapa pintades de colors una identitat de barri i de misèria a parts iguals. L'olor a ‘asado’, el tango, ‘els pibes’ al carrer, els gossos i les noies menjant del mateix plat, l'art, l'hostilitat, la precarietat i ‘’el aguante’’ conviuen a fuetades d'extrem a extrem dels seus carrers. El dia a dia, la baralla constant per escapar de realitats imposades per personatges no triats. Dones als carrers, gossos i nens compartint llit i menjar, homes absents fins que arriba la set.

‘El aguante’ tracta de mostrar gràficament aquestes realitats, des de cada punt de vista dels seus protagonistes. Les nenes no tant nenes, les mares no tant absents i les realitats constants en un barri on el color crida, i la pobresa apaga cadascun dels seus racons.

 

L’analogía i el contrast del blanc i negre d’aquesta série fotográfica de 35 imatges, treballades

desde el petit i el mig format, ambienten aquesta mostra de dualitats i realitats viscudes diàriament al barri Boquense de la ciutat de Buenos Aires. Cares, espais, vivències, i situacions caminen de la mà en aquesta mostra fotogràfica que ens trasllada per uns instants al Buenos Aires més crioll de la capital.  

LAIA. Barcelona, 1990.

Cursa els seus primers estudis fotogràfics a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, especialitzant-se en reportatge en zones conflictives, figura i nu, i bodegó publicitari.

Dedicant-se professionalment a l’àmbit de la postproducció digital i la publicitat així com la docència, treballa paral.lelament la seva obra personal basada sempre en els retrats i la fotografía documental amb el suport analògic i el blanc i negre com a medis d’expressió.

Al 2013, es trasllada temporalment a Buenos Aires, on realitza un workshop amb Sebastian Bar a l’Universitat de Palermo mentres dona tallers de laboratori blanc i negre. De la mateixa estància i vivència neixen les séries ‘No tan Buenos Aires’ y ‘El aguante’.  Dintre del circuit expositiu ha participat en el festival ‘Exabrupto’ del festival Tornem-hi Primavera, realitzant dues exposicions individuals al Convent de Sant Agustí i al Centre Cívic Pati Llimona. Ademés, és sel.leccionada per a participar en l’última edició del SETBA JOVE, a la fundació SETBA i a ArtPhotoBcn 2018 representada pel Pati Llimona.

Realitza un máster de direcció de fotografía cinematogràfica a l’ESCAC, obrint així les portes al seu interés al món del cine. És aquest el punt on la fotografía fixa, i el moviment en les imatges formen un tàndem en la seva obra actual. Ha dirigit la fotografía del curtmetratge ‘En reserva’ de Raúl Labrador, realitzat i dirigit varis videoclips i dirigit i fotografiat l’spot ‘Ni Una Menos’ contra la violència de gènere. En el punt on s‘uneix l’escriptura, la fotografía i l’audiovisual neix l’obra ‘Efímeras Sombras de Invierno’; peça audiovisual que combina poesíes escrites durant els últims cinc anys, combinades amb imatges que il.lustren les situacions plantejades amb la veu d’Hugo del Pozo i la musicalització d’Eduard Resbier. Aquesta última obra, fou sel.leccionada al festival Stripart 2017. És sel.leccionada també per a realitzar el projecte RavalKm0, impulsat per la fundacio Tot Raval i l’Ajuntament de Barcelona.

Actualment, ademés de dedicar-se professionalment a la publicitat, desenvolupa la seva obra artística al Taller Milans, on dona via lliure a l’analogía, el blanc i negre, i el mig format, que al final, son una constant, i la via de diàleg en les seves imatges.

  • Facebook icono social
  • Instagram
  • Icono Social blogger

© contacte: amicsfoto@gmail.com