top of page

CANYET

Autor:
Lloc:
      
      
Dates:

Organitza:

Francesc Mas

Museu de la Mediterrànea
c/ Ullà, 31
Torroella de Montgrí
del 3 de Febrer al 2 de Març del 2021

Fototorroella

XXSS - Cartell FEB - Francesc Mas7.jpg

La ciutat de Badalona té als seus afores el barri de Canyet, un oasi de vida rural encerclat per un cinturó de ciment metropolità. Un espai que ha sobreviscut a la especulació urbanística i al laberint de infraestructures viàries que amenacen amb escanyar-lo, un espai on encara es respira olor de pagès, silenci i tranquil·litat. Els seus veïns tenen una personalitat i idiosincràsia pròpia, ells no són badalonins, s’autoanomenen “Canyetaires”.

 

Badalona, primer poble de pescadors i ciutat industrialitzada durant els segles XIX i XX, amb un creixement desordenat i desproporcionat fruit de la immigració dels anys 50, 60 i 70 del segle passat, a sabut guardar amagat en les desconegudes valls de Canyet i Betlem un aire de poble rural amb una bona mostra de masies medievals de quan la vida bullia en el món agrari i les freqüents incursions dels pirates obligaven a transformar les cases de pagès en habitacles fortificats –castells- amb torres de defensa i marlets coronant teulades i terrats.

 

Ens endinsem de ple en un trenca-closques d’horts i masies disperses amb noms com Can Dimoni, Can Trons, Can Barbeta o Can Grapa i moltes d’altres conegudes des de molt antic pels seus cellers, canyet fou ja apreciat en època romana pels seus excel.lents vins, s’han trobat amfores de Baetulo a indrets com Pompeia i altres ciutats de l’antic Imperi Romà.

 

 Alternarem alguna densa i ben conservada àrea boscosa tenint en comte la proximitat de la gran urb de Badalona. Amagat, hi trobarem el conjunt declarat Monument Historicoartístic d’Interés Nacional del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, arrecerat pel serrat de les ermites de Sant Onofre i Sant Climent. El nom de murtra bé d’un arbust (Myrtus communis) molt aromàtic, possiblement d’òrigen exòtic, que creix en el patí del claustre.

 

Diuen les cròniques que quan Cristòfol Colom arribà del seu primer viatge al Nou Món fou rebut pels Reis Catòlics en les estances del monestir. El rei Ferran el Catòlic havia patit un atemptat a Barcelona, l’havien intentat apunyalar, i li van recomanar repòs a l’entorn del saludable cenobi.

bottom of page